ScreenX, a parasztvakítás

A CinemaCity Aréna Plázai, bocsánat, Aréna Mall a hivatalos neve most már, mozija lassan mindenben bővelkedik, ami egy moziban lehet. Van itt IMAX, VIP és most a legújabb látványosságukat a ScreenX-et is ide tették. Hogy miért jó, hogy mindent ebbe az egy moziba zsúfolnak, azt nem tudom, majd alkalom adtán ha találkozom valami fejessel, megérdeklődöm.

Minden esetre, most nagyon hájpolják az új termet, a screenX-et, ahol 270 fokos szögben van vászon. Ami azt jelenti, hogy nem csak a székekkel szemben, hanem az oldalsó falakon is van.

Mutatok képet, hogy jobban értsétek.

meg_az_oscapa_screenshot_20180908211655_1_original_760x425_cover.jpg

Ez ugyan nem a budapesti terem, de a lényege ugyanez annak is, kivéve, hogy nálunk középen van a lépcső, így fullosan középre nem tudsz ülni.

 

Na, de lássuk a medvét, mondom, nekem ezt látni kell. Sajnos jelenleg két filmet vetítenek a teremben az Apácát és a Meg, az őscápát. Az egyik horror a másik gagyi, így maradtunk a horrornál, hátha az majd még parább lesz ezzel a technológiával.

Előzetesek lementek, jött két beharangozó videó, mely tökéletesen megmutatta, mire is lennének jók az oldalsó vásznak. Kegyetlen brutalitással tolja az arcunkba a sík 3D-t, tényleg olyan, mintha benne ülnél a filmben, néhol a hányinger kerülget. A két kis videó tökéletesen úgy lett megcsinálva, hogy minden egyes mozzanata azt hangsúlyozza, hogy milyen jó is ez a technológia és látjátok ilyet is lehet vele.

Totál felhájpolva vártuk a filmet, te jó ég, itt bizony pánik lesz ezerrel, de csalódnunk kellett.

A 96 perces Apácából inkább kevesebb, mint 15 perc volt az, amikor az oldalsó vásznakra is vetítettek. A többiben rajtuk egy-egy szürke sáv látszódott és az, hogy egy fekete semmit vetítenek oda is, mely nem jó ötlet. Miattuk a terem csak úgy világított, sose volt teljesen sötét, ami egy horror filmhez azért jó lenne. 
Ráadásnak, látszott, hogy az oldalsó képek utómunkával lettek elkészítve, ugyanis emberek nem nagyon voltak rajta, csak terek, külső, erdők, temető és belső, szobák, folyosók. Volt olyan rész is, ahol a kamera egyik oldalról a másikra végigpásztázta a szobát és a középső vásznon oldalról beúszott az apáca, de a szélsőn nem látszott a másik fele, szimplán ketté vágták.

Összességében jelenleg én ezt csak parasztvakításnak érzem, nem igazi technológiának. Lehet egyszer majd jó lesz és királyul lehet benne filmet nézni és élvezni is, de most még nem éri meg a 2410.-et, amiért a jegyeket vesztegetik. Azért a közel negyed óráért, ami a filmből így van vetítve tuti nem.

Kép: puliwood