Filmkritika - Egy kis szívesség (A Simple Favor)

simple-favor4.jpg

Meg kell hagyni sokáig szemeztem ezzel a filmmel, mire eljutottam odáig, hogy na, nézzük meg. 
Nem mintha nem szeretném Anna Kendrick-et vagy Blake Lively-t, merthogy mind a ketten nagy kedvencek, csak valahogy nagyon csajosnak tűnt a film. Legalábbis a plakátja alapján. 

No, de itt jön, hogy ne ítélj a borító alapján és egyik unalmas munkával aligha töltendő napomon megnéztem az előzetest. Nem mondom, hogy elsőre berántott, de érdekessé vált. Olyan "ebből aztán semmi nem derül ki" előzetese van. 

 

A film egy laza vígjátéknak indul, a kis túlbuzgó de béna csajszi (Anna Kendrick) és a tökéletes, kifinomult ámde hideg dáma (Blake Lively) karaktere az elején nagyon viccesen próbálnak egymás barátai lenni. Persze már az elején látszik, hogy kapcsolatuk kicsit kihasználás az egyik oldalról, a másikról pedig a felkapaszkodás és a tartozni valahova érzés melegágya. Biztosra veszem, hogy mindenkinek vannak ilyen barátai, így tudja miről beszélek.

Aztán a díva, Emily egyik napról a másikra eltűnik, senki sem tudja hova és miért. Steph, mint tökéletes BFF azonnal minden követ megmozgat, hogy előkerítse barátnőjét. Persze nem megy minden a terv szerint és végül had ne lőjem le a poént mi van Emilyvel, de majdnem minden jóra fordul.

De persze míg eljutunk odáig, az az igazán érdekes.

A film, ha nem lenne teletűzdelve poénokkal, olykor elég furcsa és megmagyarázhatatlan helyeken, akár a Holtodiglant is megverhetné. Ellenben mivel ez nincs így, így egy elég érdekes egyvelege lesz a vígjátéknak és a trillernek. Az egyszer biztos, hogy pont annyira kiszámíthatatlan amennyire lennie kell és épp annyira fura, ami még szerethetővé teszi. Steph nyomozása érdekes és tényleg kiszámíthatatlan fordulatokat vesz, míg Emily tökéletesen eltűnik a semmiben. A történetet úgy írnám le, hogy soha ne próbáld meg kitalálni mi fog történni, mert úgysem sikerül.

A két főszereplő jobb nem is lehetne a karakterükre. Mind a ketten zseniálisan játszanak, bár ezért szobrocska nem fog járni. 
Blake Lively, Emily szerepében pont olyan, amilyennek lennie kell, a történet során nem fejlődik sokat, de én el tudom róla képzelni, hogy ő a valóságban is nagyjából ilyen.
Anna Kendrick, Stephanie-je sokat fejlődik a történetben, a kezdeti csetlő botlóból igazán talpraesett kis teremtés lesz, aki megtanulja azt a játékot játszani, amit vele is játszanak.

Összességében mindenkinek ajánlom, remek kikapcsolódás akár a csajokkal, akár a párunkkal. Ne sajnáljátok a pénzt nem blockbusterre költeni!